ШОСО "Царица Јелена" - Ниш

Продајна изложба Повезани креативношћу


ЈОШ ЈЕДНА ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА У ТРГОВИНСКОЈ ШКОЛИ


 

Охрабрени одличним резултатима претходне две изложбе, 12. априла је у просторијама Трговинске школе организована трећа, као део заједничког пројекта Повезани креативношћу. Био је то спој креативности наших ученика, који су у школским радионицама израдили мноштво јединствених производа, и трговачких знања и умења ученика Трговинске школе. Финансијски ефекат, који свакако није занемарљив, био је у другом плану; примарни циљ је био да се у инклузивном процесу повежу ученици и ученичке задруге две школе, са коначним циљем њиховог прерастања у ученичке компаније.

Остварили смо кључне циљеве ова акције. У првом реду, афирмисало смо стваралаштво ученика са сметњама у развоју; заговарали смо вредности инклузивног друштва; унапредили смо свестграђана и доносиоца одлука у локалној заједници о стварним потенцијалима ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом и сарадњу између ученичких задруга две школе подигли на виши квалитативни ниво.

Верујемо да нови облици сарадње и нове акције тек следе.


 

УЧЕШЋЕ ШКОЛЕ У ПРОЈЕКТУ ШКОЛУЈЕМ СЕ, ДАКЛЕ РАДИМ

У периоду од 1. марта до 30. септембра 2016. године, у Школи је реализован пројекат Школијем се, дакле радим. Пројекат је имао за циљ оснаживање средњошколаца са интелектуалним потешкоћама за самозапошљавање и активно тражење посла.
Након обуке за златовез и маникир за ученике и наставнике школе, као и едукације о социјалном предузетништву и менторству, кренуло се са израдом производа за тржиште. У оквиру ликовне, кројачке и радионице обраде метала настале су украсне кутије за накит, подметачи за чаше, свећњаци, блокчићи и свеске украшени златовезом, привесци за кључеве, а на радионици улепшавања пет девојчица пружало је услуге маникира и надоградње ноктију. Настала је права мала фабрика, великог срца. Радионице су обогаћене новим алатима, бушилицама, материјалима за рад, а фризерски салон добио је козметичке препарате и неопходну лампу за маникир.

У циљу развијања програма ученичких пракси, потписан је протокол о сарадњи са предузећем Елмонт, које се бави професионалном рехабилитацијом особа са инвалидитетом. 

У последњем месецу реализације Пројекта, организована је једна виртуелна изложба производа на друштвеној мрежи Facebook и једна у холу Школе. Том приликом промовисана је и брошура, а шира јавност упозната је са резултатима пројекта.

Осим рада и обуке, било је места и за добру забаву и дружење свих учесника. Верујемо да ће ти тренуци остати у лепом сећању сваком ко је учествовао у пројекту, и ученицима и наставницима.

Пројекат Школујем се, дакле радим настао је као део програма активистичких иницијатива појединаца који нуде иновативна решења за промене у пракси и политици у заједници. Финансиран је од стране Фондације за отворено друштво Србије, у сарадњи са Волонтерским центром из Ниша.

 

Link1 | Link2 | Link3

Школа за основно и средње образовање "Царица Јелена" - Ниш © 2019.